понеділок, 4 листопада 2013 р.

До 70-річчя визволення Києва

     
 6 листопада ми відзначаємо 70 років з дня визволення Києва. Чорний морок окупації опустився на столицю України на довгих 778 днів (з вересня 1941 до листопада 1943 ).За час фашистської окупації населення міста скоротилося в 5 разів. 220 тисяч киян було страчено, а 120 тисяч вивезено на примусові роботи до Німеччини, сама столиця була у руїнах.
      Битва за  Київ  силами 1,2,3, та 4-го Українських фронтів розпочалася в кінці вересня на початку жовтня 1943 року. Спочатку був здійснений удар з Букринського плацдарму, але він закінчився невдачею і його  перенесли на Лютіжський плацдарм.
       Розгорнулися запеклі, кровопролитні бої, але Сталін дав наказ звільнити Київ до річниці Жовтневої революції і бійців не шкодували. В ніч на 6 листопада бої розгорнулися на північній околиці міста і вже о четвертій годині ранку Київ став вільним.
      В боях за Київ полягло близько 500 тисяч солдат і фіцерів. 17,5 тисяч воїнів за мужність і героїзм нагороджено орденами і медалями, Героями Радянського Союзу стали 668 із них.
                          
До цієї дати в читальному залі бібліотеки ім. М.В. Гоголя розгорнуто книжкову виставку "Визволення Києва: як це було".

Немає коментарів:

Дописати коментар