понеділок, 16 червня 2014 р.

Віртуальна виставка "Київ року 41 запливає у війну..."

Віртуальна виставка "Київ року 41 запливає у війну..." до Дня скорботи і вшанування пам'яті жерт війни в Україні.

Багато історичних подій знає Київ – столиця щасливої і знедоленої, квітучої і, водночас, багатостраждальної України. І тому сьогодні, у цей пам’ятний день, перегорнімо сторінки трагічних подій, які довелося пережити місту та його мешканцям у 1941 – 1943 рр.


Із фондів бібліотеки ім. М.В. Гоголя.


Бабин Яр - у серці: Поезія / Ред. і упоряд. І. М. Левітас. - К.: Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2001. - 256 с.
В збірку ввійшло 135 віршів 80-ти авторів. Всі вони пронизані глибокою скорботою, багатопланово відтворюють трагічну долю евреїв у роки війни - від Освенціма до безвісного українського села.




Баш Я.В. Професор Буйко: повість / Я. В. Баш. – К.: Веселка, 1975. -184 с.
Повість про героїчне життя патріота, відважного підпільника, партизана, київського професора Петра Михайловича Буйка.

Борщаговский А. Тревожные облака : повесть. - 2-е изд./ А. Борщаговский. - М.: Физкультура и спорт, 1984. – 160 с.
Повесть о матче смерти, который состоялся на стадионе “Динамо” в оккупированном Киеве.

Головченко І.Х. Золоті ворота. Чорне сонце: романи. Кн.1. / І.Х. Головченко, О.Г. Мусієнко. – К.: Дніпро, 1986. – 557 с.
Головченко І.Х. Білий морок. Голубий берег :романи. Кн.2. /  І.Х. Головченко, О.Г. Мусієнко. – К.: Дніпро, 1986. – 736 с.
 Художньо-документальні романи відомих українських письменників Івана Головченка та Олекси Мусієнка, які складають тетралогію, присвячені героїчній боротьбі Києва в липні - вересні 1941 року, боротьбі київських підпільників, народних месників на Київщині в початковий період Великої Вітчизняної війни.


 Гуменна Д. Хрещатий яр (Київ 1941 – 1943): роман-хроніка / Д. Гуменна. - К.: Вид-во О. Теліги, 2001. – 408 с.
У романі відображено події, які відбувалися в Києві в 1941 – 1943 роках. Це психологічний і багатосюжетний роман, цінний своєю документальністю.





Гуреїв О.І. Полум’я над Дніпром / О.І. Гуреїв. – К.: Політвидав України, 1987. – 400 с.
У своїй повісті український письменник Олекса Гуреїв розповідає про боротьбу київського підпілля проти німецько-фашистських поневолювачів у роки Великої Вітчизняної війни. Автор досліджує і уточнює важливі факти історії, знайомить читачів з деякими маловідомими подвигами киян у період окупаційного терору, відтворює образи полум'яних патріотів.


Драч І.Ф.  Київське небо./ І. Ф. Драч. - К.: Молодь, 1976. – 144 с.
Вірші, що ввійшли в цю збірку присвячені воєнній порі.








Журахович С.М. Київські ночі: роман; оповідання / С.М. Журахович. - К.: Дніпро, 1982. – 543 с.
В романі розповідається про мужню боротьбу київських підпільників з німецькими окупантами восени 1941 року.






Кузнецов А.В. Бабий Яр: роман-документ/ А.В. Кузнецов. – К.: Оберіг, 1991. – 352 с.
 Роман-документ Анатолия Кузнецова является пам’ятником одной из страшных человеческих трагедий второй мировой войны.







Малаков Д.В. Ніби й не було війни: фотоальбом / Д.В. Малаков. – К.: Грані-Т, 2009. – 111 с.
Дмитро Малаков пояснює, коментує, тлумачить не лише сторінки архівних знахідок, - можемо вдивитись в обличчя людей, розглянути краєвиди й будинки Києва, який ледь впізнаємо. Ця унікальна книжка без кліше і риторики змінює уявлення про стосунки людей, які пережили той час і ті обставини в столиці України.


Москаленко А.З. Дніпро у вогні/ А.З. Москаленко. -  К.: Варта, 1995. – 254 с.
Герої книги – підпільники і партизани, солдати, діти війни – люди з нелегкими долями, що зберегли чистоту серця і благородство душі і зуміли відстояти рідну землю.






Новожилов  В.В. Они защищали Киев; Я – “Чайка - 3”: повести / В.В. Новожилов. – К.: Посредник, 1997. – 320 с.
В книге рассказывается о истории бронепоезда “Дарничанка”. Подвиг бойцов бронепоезда – еще одна малоизвестная страница обороны Киева в грозном 1941 году.



Родимцев О.І. Марійка з Мишоловки: документальна повість / О.І. Родимцев. – К., 1963. – 80 с.
В цій повісті О. Родимцев розповідає про Марію Боровиченко, про її життя і подвиги за які, вона була посмертно удостоєна звання Героя Радянського Союзу.

Симонович Н.К. Пока бились сердца: повесть / Н.К. Симонович. – К.: Политиздат Украины, 1985. – 239 с.
В повести, на основании архивных материалов, рассказывается о деятельности членов подпольной организации депо “Киев-Московский” в годы оккупации Киева. Киевские железнодорожники, установив связь с партизанами, проводили смелые диверсии, собирали важные разведывательные данные.


Терно В.С. Растрёпанные воспоминания о странном детстве / В.С.Терно. - К.: Кий, 2003. - 304 с.
Валентин Терно начинает свои мемуары с жизни в Санкт-Петербурге, где он родился и жил со своей семьёй до войны. В последнее мирное лето 1941 года, он с мамой и братом поехал на каникулы в Киев к бабушке и дедушке. Обратно вернуться ему суждено было не скоро. Их семья жила в районе КПИ, поэтому даже первую бомбардировку города (22 июня) Валентину удалось увидеть своими глазами.



Ткаченко А.К. Повертайтеся живими /А.К. Ткаченко, А.Г. Михайленко. – К.: Політвидав України, 1984. – 311 с.
На основі архівних документів і спогадів учасників подій, автори відкривають невідому сторінку діяльності підпільної молодіжної групи в роки тимчасової фашистської окупації  Києва.




Чехун В.М. Громи над Славутичем/ В.М. Чехун. - К.: Рад. письменник,1987. – 268 с.
В основу роману покладено героїчні дії народних месників у 1942 – 1942 роках на тимчасово окупованій території України –київському Подніпров’ї.






Шарандаченко А.Ф.  Регистраторша загса / А.Ф. Шарандаченко. - М. : Сов. писатель, 1964. - 414 с.
Александра Филипповна Шарандаченко, учительница киевской средней школы в Пуще-Водице два страшных года находилась в немецкой оккупации в Киеве. Работая регистратором «бюро метрик» при «районной управе», она в течение всего этого времени вела дневник, заносила на его страницы все, что видела, что пережила сама и что переживали окружающие люди в оккупированном городе.


Бабин Яр: трагедія, пам’ять.
Зібрані в цьому конволюті матеріали розповідають про одну із самих кривавих сторінок окупованого Києва.








Голосіївські висоти пам’ятають солдата.
Документи з цього конволюту розповідають про бої, що розгорнулись в районі голосіївських оборонних ліній в серпні 1941 року.








Оборона Києва.
В цьому конволюті, зібрані документи про оборону Києва, що тривала протягом 70 днів, з 11 липня до 19 вересня 1941 року.








Окупований Київ. Спогади свідків.
Статті, зібрані в цьому конволюті знайомлять зі спогадами киян, що пережили окупацію, а потім дочекалися визволення міста.

1 коментар: