понеділок, 3 лютого 2014 р.

Віртуальна виставка до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка

Образ Т.Г. Шевченка в художній літературі.

Із фондів бібліотеки ім. М.В. Гоголя.




             Бать Л.Тарас Шевченко : биогр. повесть / Л. Бать, А. Дейч. – М. - Л., 1952.
       Биографическая повесть о жизни великого украинского поэта Т. Г. Шевченко. Авторы Л. Бать, Ал. Дейч в своей книге красочно и увлекательно описали детство и юность поэта, годы ссылки, а также его революционную деятельность.



        Дарда В. Його кохана : повість та оповідання / В. Дарда – К. : Рад. письменник, 1964. – 298 с.
        В повісті розповідається про взаємини між молодим Шевченком і княжною Варварою Рєпніною. Доля звела поета та княжну влітку 1843 року. З цього часу ім’я Тараса Шевченка супроводжуватиме її до останніх днів життя. Вона зробила його ідеальним у своїх думках та уяві. Шевченко був зворушений, розчулений, він сприймав княжну як друга, називав її своїм янголом, але продовжував шукати в коханні жіночий ідеал, співзвучний  народному ідеалу жінки, коханої, дружини . Варвара Рєпніна палко покохала колишнього кріпака. Але те почуття так і лишилося нерозділеним .



   
     Дарда В. Переяславські дзвони : іст. роман / В. Дарда. – К. :.Рад. письменник, 1990. – 416 с.
        Твір В. Дарди "Переяславські дзвони"  проведе вас тими дорогами, місцями, де бував Тарас Григорович у свій другий приїзд в Україну 1845 року. Під час цих відвідин рідної землі поет і художник дуже багато малював, бо хотів видати, за словами М. О. Максимовича, "мистецьку енциклопедію українського народу". 




        Драч І.Ф. Гора : докум. драма / І. Ф. Драч. – К.: Укр. письменник, 1997. – 118 с.
      У драмі-колажі І. Драча зображені останній рік життя Кобзаря, його мрії, надії, сподівання .  Події відтворені за листами, спогадами, віршами, доносами та розпорядженнями, які стосувалися Т. Г. Шевченка.







       Єнджиєвич Є. Українські ночі, або родовід генія : роман / Є.Єнджиєвич ; пер. з пол . Іванисенка. – Львів : Атлас , 1997. – 443 с.
       Вперше  роман-есе  польського перекладача і літературознавця  побачив  світ 1966 року, згодом  перевидавався багато разів. В авторській анотації до роману Єнджеєвич пише: «Елементи літературної вигадки й домислу тут обмежені до мінімуму, а всі цитати взяті з відповідних джерел»... Т.Г. Шевченка - поета і художника показано на тлі широкої світової панорами як постать грандіозну, як мислителя, який бачить набагато глибше своїх видатних сучасників, дивиться за обрії своєї епохи.

        Жур П.Третя зустріч. Хроніка останньої мандрівки Т. Шевченка на Україну/ П. Жур. – К. : Дніпро, 1970 . – 306 с.
        В книзі автор на основі широко вивченого, а часто невідомого  архівного , мемуарного та епістолярного матеріалу яскраво і переконливо розповідає про останнє перебування Т. Г.   Шевченка в Україні в 1859 році, про зустрічі поета з близькими йому людьми, про твори, написані в цей період.



        Зайцев П. Життя Тараса Шевченка / П. Зайцев. – Вид. 2-ге. – К. : Обереги, 2004. – 480 с. – (Сер.Б-ка укр. раритету).
        Талановита монографія видатного шевченкознавця Павла Зайцева своєчасно не дійшла до свого основного читача. Внаслідок драматичного перебігу історичних подій в Україні ця, єдина у своєму роді, правдива біографія Тараса Шевченка була неприйнятною для цензурних приписів різної, часом протилежної орієнтації. Книга розкриває і утверджує перед читачем новий, нетрадиційний образ Шевченка й водночас повертає із забуття добре ім'я її автора.


         Зайцев П. Перше кохання Шевченка ; Петров В. Романи Куліша . Аліна й Костомаров / П.Зайцев; В. Петров – К.: Україна , 1994. – 320 с.
          До книги увійшли маловідомі твори визначних літературознавців П. Зайцева та В. Петрова присвячені історії палкого кохання і мрій про сімейне щастя  видатних представників української духовної культури.






         Зоре моя вечірняя… Т.Г.Шевченко й 
одвічна жіноча таїна / Упоряд. В.А.Оваденко. –К.: Слов’янський град, 2002. – 136 с.
        Книга присвячена одній із найбільш складних, відповідальних і делікатних тем Шевченкіани: «Жінки і кохання в житті Т.Г.Шевченка».




      «І стежечка, де ти ходила»: науково-популярне та літературно-художнє видання про перше й останнє кохання Тараса Шевченка / Упоряд. В.А.Оваденко. –К.: Слов’янський град, 2002. – 32 с.
       Це схвильована розповідь наших сучасників про життя і творчість, перше й останнє кохання геніального поета, образ жінки – жінки-матері, сестри, дружини, нареченої в літературній і мистецькій спадщині Великого Кобзаря.



   

       Ільченко О. Петербурзька осінь / О. Ільченко // Твори : в двох томах / О. Ільченко. – К. : Дніпро, 1979. – Т. 2. Повісті, оповідання, нариси. – С. 6-281.
       Ця повість стала першою спробою художнього зображення одного з важливих періодів життя Т. Шевченка - осені, проведеної ним у Петербурзі після повернення із заслання (жовтень-грудень 1858 року). Такий вибір часу розгортання основних подій твору передусім дозволив автору художньо відтворити величний образ Кобзаря у повному розквіті його таланту, показати "душу живу" великого поета, дати читачам відчуття його неординарної людської особистості.




        Косарик Д. Сын Колос / Д. Косарик // Дума над Тясьмином /Д. Косарик ; пер.с укр. - М . : Сов. писатель, 1971. – С.7 – 182.
       В лирической повести Дмитрия Косарика рассказывается о детстве  поэта в  Моринцах и Кириловке, о жизни в Вильне и годах проведенных в Петербурге.



         Кравченко Ф. Любовь и гнев. Повесть о Тарасе Шевченко / Ф. Т. Кравченко . – М . : Политиздат , 1970. – 374 с.
          В повести показана жизнь и борьба гениального поэта , художника и революціонера, его дружба с Н. Г. Чернышевским и Н. А. Добролюбовым.




        Красицький Д. Тарас – художник. Оповідання про юність Т. Г. Шевченка / Д .Ф. Красицький . – К .: Веселка , 1973 . -140 с.
       Д. Ф. Красицький , правнук Катерини, сестри Т .Г. Шевченка, у своїй творчості відтворює образ великого Кобзаря , змальовує умови життя та середовище, у яких минали дитячі та юнацькі роки Тараса Шевченка до викупу його з кріпацької неволі.


       Красицький Д. І оживе добра справа. Розповіді про Т. Г. Шевченка / Д .Ф. Красицький. – К . : Рад. письменник, 1986 . -235 с.
      У книзі висвітлюється петербурзький період життя поета, навчання в Академії художеств, арешт і заслання в Оренбурзьку  губернію, повернення в Петербург і останні роки життя.








       Лепкий Б. Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий . – К . : Україна , 1994. – 173 с.
       Книга про геніального  українського народного поета, художника, мислителя Тараса Шевченка.






        Смілянський Л. Поетова молодість : роман / Л. І. Смілянський . – К. : Рад. письменник , 1960 . – 338 с.
       В романі висвітлено період, коли Тарас Григорович почав працювати у ширяєвській артілі маляром, першу поїздку в Україну 1843 року, зустрічі з рідними і друзями. Тарас Шевченко Л. Смілянського - людина високоінтелектуальна, з багатогранним талантом, душевно приваблива, сердечна, що уміла зігріти своїх друзів не лише такою принадною аурою, а й душевною піснею. 


         Суходольський В.О. П’єси / В.О. Суходольський. – К. : Дніпро, 1980. – 256 с.
          До збірника українського драматурга входить п’єса “Тарасова юність – про молоді літа великого Кобзаря.








        Тулуб З. В степу безкраїм за Уралом : роман / З. Тулуб. – К. : Дніпро, 1970. – 510 с.
        Зінаїда Тулуб - людина трагічної долі. Вона десять років провела у сталінських таборах, потім ще майже стільки ж відбувала заслання у Казахстані. У краях, де рівно сто років перед цим "карався, мучився, але не каявся" її великий земляк. З. Тулуб пощастило зустрітись із старим казахом Іскаковим, який у дитинстві бачив Т. Шевченка. Розповідь аксакала дала письменниці нові, невідомі до того шевченкознавцям, факти про "аскера Тараса", що були покладені в основу сюжету. Авторка змальовує Тараса Григоровича у різних ситуаціях, показує його сміливість під час облави на вовків, витримку під час плавання Аральським морем, людяність, співчуття та допомогу молодому казахові Жайсакові. 




   
   У Вільні, городі преславнім… : художньо-докум. диптих. - К. : Дніпро, 1989. - 350 с.
      Книга вперше з такою повнотою розкриває маловідомі «вільнюські сторінки» біографії молодого Т.Шевченка. Збірник склали повість Г.Метельського «Провесінь на Вілією» та художньо-документальне есе українського вченого А.Непокупного «Балтійські зорі Тараса», написаного на матеріалі багатолітніх пошуків науковців в архівах багатьох міст.


       Хоткевич Г. Тарасик / Г. Хоткевич. — Балаклія : ІВК Балаклійщина, 2002. — 590с.
       В кінці життя Хоткевич звернувся ще до однієї сфери, а саме світу дитинства. Книга «Тарасик» про дитинство славетного українського поета, письменника та художника Тараса Шевченка, на жаль, не була видана за життя Хоткевича, а побачила світ лише у 2002 році.



        Чемерис В. Я любила Шевченка: повість-феєрія / В. Чемерис. – К .: Бібліотека українця, 1997. – 140 с.
         В повісті розповідається про взаємини Тараса Шевченка та Варвари Рєпніної.  "Молодий поет і художник увірвався в її життя, як буря, як яскраве явище. Так писатимуть і так воно насправді і було в 1843 році, в повітовому містечку Яготині".



         Шевчук В. Терновий світ : роман / В. Шевчук. - К . : Рад. письменник , 1986 . – 574 с.
       Цей роман - друга книга дилогії про Тараса Григоровича Шевченка. Вона продовжує і завершує зображення страдницького життя великого Кобзаря, розпочате у романі "Син волі". Роки заслання, звільнення та важкий шлях у безсмертя у терновому світі самодержавства лягли в основу книги.




      

1 коментар: